Latte vs koffie verkeerd

Wow wat wordt deze fout vaak gemaakt zeg! Koffie verkeerd bestellen in een espressobar.
Natuurlijk begrijp ik als barista heel goed hoe dit komt en daarom vind ik het hoogste tijd om er een blog aan te wijden.
Zodat jij voortaan niet voor schut staat bij een barista ondanks dat die waarschijnlijk niks zal zeggen om jou niet voor schut te zetten.

Koffie verkeerd

De naam zegt het eigenlijk al de koffie is verkeerd. Maar wat houd dit nu dan in?
Hiervoor gaan we even terug de geschiedenis in.
Want toen de koffie in opkomst kwam was die erg donker gebrand en smaakte dus lekker bitter. Helaas kon niet iedereen die bittere smaak verdragen maar wilden ze wel graag koffie drinken.
Daarom zijn ze warme of kokende melk gaan toevoegen.

In die tijd waren er nog geen espressomachines en werd de koffie nog gezet met de goeie oude Mokka Master voor thuis of de Bravilor voor in de horeca.
Nu raad je het misschien al! Je kreeg dus een mooie kop vol zwarte koffie, maar omdat niet iedereen dit lekker vond zijn ze warme melk gaan toevoegen.
Wat inhoud dat de kop voor 2/3 werd gevuld met koffie en 1/3 warme melk in de horeca.

Maar wat drinken we dan in een espressobar? Een latte.

Latte

Een latte is dus een koffie gemaakt op basis van een shot espresso en opgeschuimde melk. Ja dit koffiedrankje is afgekeken van de koffie verkeerd, maar het verschil is groot.
In een latte zit een shot espresso en verder is het glas of kopje afgevuld met opgeschuimde melk. De verhouding is niet echt vast, want dit ligt meer aan de grote van het glas of kopje.

Maar om een indicatie te geven neem ik een glas van 180ml, hier gaat 1 shot espresso in van 30ml en 150ml opgeschuimde melk. Nu zie je dus het verschil in een latte en een koffie verkeerd.

Wat bestel je dan in een restaurant of café?

Om er achter te komen wat je daar moet bestellen, zou je dus kunnen kijken wat voor soort machine daar staat of dat gewoon aan de bedieningsmedewerker vragen.
Mochten ze een vol automaat hebben dan bestel je een koffie verkeerd en hebben ze dus een espressomachine dan bestel je een latte.

Conclusie

Dus voortaan bestel jij een latte in een espressobar.
Want tussen een latte en een koffie verkeerd zit dus een duidelijk verschil doordat de koffie en melk verhoudingen erg verschillen.

Misschien vraag je nu nog af wat is dan een caffè latte? Wel dit is de Italiaanse benaming voor een koffie verkeerd, net zo als de café au lait de Franse benaming is voor een koffie verkeerd.

 

 

    7 replies to "Bestel geen koffie verkeerd in een espressobar"

    • Jan Everts

      Duidelijk Ron.

      melk in je koffie vind ik een soort van mishandeling van die mooie en lekkere koffieboon.

      Als koffie bedoelt was om wit en zoet te zijn dat had de natuur daar wel voor gezorgd.

      Waar ik mij eerder aan stoor is het feit dat als ik een espresso od dopio bestel dat ik negen van de tien keer een soort van soepkip met koffie krijg. Daar zou een actie voor moeten komen.

      Italianen zijn wat mij betreft de echte meesters.

      • Ronny

        Hoi Jan,

        Ik ben het met je eens dat melk in je koffie doen een mishandeling is voor de mooie koffies.
        Als barista heb ik wel geleerd dat vele mensen koffie nog niet lekker vinden.
        Dus neem ik er maar genoegen mee dat ze er melk aan toevoegen of dat ik het voor ze doe.

        Waar het eigenlijk op neer komt is dat ze een koffie drinken die ze niet lekker vinden of de zetmethode niet bij hun past.
        Dus er is nog werk genoeg voor mij om dat de mensen uit te leggen.

        Ha de soepkip die ken ik.
        Dat is koffie anno nu, veelal Arabica koffies uit Ethiopie en Pannama.
        In die koffies zitten veel zuren van steenvruchten en als je daar niet van houd
        of als die verkeerd worden gezet kan die smaken als soepkip.
        Deze koffies zijn trouwens ook lichter gebrand dan wat de italianen doen.

        Dus ja als je voorkeur bij Italiaanse koffies ligt dan snap ik dat je die zure koffies niks vind.

    • Hilde

      Handig dat je dit verschil eens duidelijk uitlegt, Ron!
      Weer wat bijgeleerd. Dank je wel.

      • Ronny

        Hoi Hilde,

        Graag gedaan, dat is ook een taak van een barista.
        Maar heel veel van ons zetten alleen maar koffie en schiet het verhaal vertellen / kennis delen er bij in door de drukte.
        Vandaar dat ik deze website met blog ben begonnen om het zo te kunnen verspreiden.

    • Ina Meijer van Rhee

      Ron dank je voor jouw uitleg,
      ik had echt niet door dat ik nog zoveel over koffie te leren heb.

      Ondanks mijn voorkeur voor een heerlijk versgemalen kopje espresso blijk ik verder een volkomen analfabeet te zijn op koffie gebied.

      Na elk blogg van jou ben ik weer een beetje wijzer geworden.
      Ik zeg maar zo ik ben nooit te oud om bij te leren.

    • Renée Daniëls

      Jeetje Ron, wat voel ik me oud door jouw blog! 😉

      Toen ik nog in de horeca werkte, was de term ‘latte’ nog nooit in NL gebruikt. Hipsters bestonden ook nog niet. 😉

      Wij schonken geen filterkoffie, maar een koffie, espresso, cappuccino en een koffie verkeerd, allemaal gemaakt met één en hetzelfde apparaat. Dat was het.

      De koffie was wat ze in Frankrijk een Café Allongé (of Américain, afhankelijk van de streek) noemen. Een ‘aangelengde’ espresso.
      Een cappuccino was een espresso met opgeschuimde melk. Rechttoe rechtaan, zonder mooie figuurtjes in het schuim. 😉
      En een koffie verkeerd was een espresso met warme melk in een theeglas. De verhouding werd daardoor 1 deel koffie en 2 delen melk. Precies omgekeerd aan hoe jij nu de koffie verkeerd beschrijft, dus.

      Gelukkig dat ik én niet meer in de horeca werk én niet van melk in m’n koffie hou. Anders had ik toch mooi in de problemen gezeten, hahaha!!!

    • Claire

      Ik zou als echte ‘theeleut’ bijna koffie gaan drinken Ron. Leuke en informatieve blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.