Ken jij al de 4 M’s van koffie?
Is je antwoord nee lees dan snel verder want ze zijn juist heel belangrijk voor een goeie kop koffie.

De 4 M’s zijn:

1. machine
2. molen
3. mens
4. water

Machine

De espressomachine of koffiezetapparaat is de 1ste M en de belangrijkste om koffie te kunnen zetten. Deze is er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Welke bij jouw past ligt er aan wat voor koffie drinker jij bent. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze er voor zorgen dat er koffiestofjes uit de bonen wordt ontrokken.

Molen

De Molen is de 2de M en naast de machine ook een erg belangrijke. Want als je de bonen niet zult malen zal het erg lang duren dat het water de koffiestofjes uit de bonen onttrekt.
Met de molen kun je zelf bepalen hoe fijn of grof je de bonen wil malen. Dit is erg fijn want zo kun je de bonen op de juiste manier malen aan fijnheid voor de juiste zetmethode. Houd er wel rekening mee dat niet alle molens geschikt zijn voor alle zetmethodes.

Mens

Ja de mens is nog steeds van groot belang in het zetproces!
Want tot nu toe bedienen wij nog steeds de knoppen en vullen wij het water en de bonen bij. Persoonlijk denk ik dat dit thuis altijd zo zal blijven in ieder geval bij mij thuis. Maar in de toekomst kan dit best wel eens door robots worden over genomen want de technologie gaat snel.

Water

ik hoor je al denken!
De W van water is geen M, ja wel! Draai je de W om dan heb je een M.
Water is dus de 4 de M en ook zeker niet onbelangrijk want het zorg er voor dat de koffiestofjes die oplosbaar zijn ontrokken worden aan de gemalen koffie.
Op deze manier ontstaat ons favoriete drankje. Hoe hard of zacht het water is heeft er mee te maken hoeveel stofjes het onttrekt aan de koffie. Vandaar dat er vaak een filter in de koffiemachines zit om het water te zuiveren.
Verder is het van belang dat het water op de juiste temperatuur is om zo te zorgen dat het de juiste stofjes onttrekt.

Conclusie

Je hebt alle 4 de M’s nodig om koffie te kunnen zetten.
Iedere M speelt een andere rol in het proces maar is zeker niet misbaar om een goeie kop koffie te kunnen zetten. In de toekomst is er een kans dat de mens wordt vervangen door een robot, maar dat zie ik persoonlijk thuis nog niet zo snel gebeuren.

Zie jij later al een robot bij jouw thuis de koffie bereiden?
Ik hoor het graag van je hier onder in de comments.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.