Meten is weten ook bij koffie - Koffie Maestro

juli 29, 2018

Meten is weten ook bij koffie

De term meten is weten kent iedereen wel volgens mij wel. Ook bij koffie zetten is dit erg belangrijk. Want zonder te meten weet je dus eigenlijk gewoon niet wat je aan het doen bent!

Wat kun je meten bij koffie zetten?

1. Hoeveel gram koffie je gebruikt
2. De doorlooptijd (hoelang het duurt om koffie te zetten)
3. Water temperatuur

Waarom zou je willen meten?

Om te zorgen dat je weet wat je doet en wat je moet aanpassen als de koffie niet snel genoeg of te langzaam doorloopt. Of om je koffie recept te aan te passen omdat je weet dat er meer qua smaak in de boon zit.

Wat gebruik je om te meten?

1. Weegschaal
2. timer (je mobiel of digitale keukenwekker)
3. keuken thermometer

De weegschaal

Gebruik je om je gemalen koffie mee af te wegen of de bonen als filter koffie gaat bereiden.
Door te wegen kun je iedere keer het zelfde aantal gram koffie gebruiken. Natuurlijk zal hier iets verschil in kunnen zitten als je een thuis weegschaal gebruikt i.v.m. die wegen vaak per gram en niet een honderdste gram.

De timer

Gebruik je om te timen hoelang het water er over doet om door de gemalen koffie heen te komen.
Dit noemt men in de barista taal doorlooptijd. Je timet vanaf het moment dat je je espressomachine aanzet en totdat die weer automatisch stop. Mocht je een espressomachine hebben die je handmatig uit moet doen dan time je totdat je hem zelf uitzet. Bij een filter koffiemachine time je ook vanaf dat je hem hebt aangezet en de laatste drup koffie in je kan valt. Zet je koffie met de hand, dan time je vanaf dat je het eerste water op de koffie schenkt totdat je koffie-bed droog of bijna droog is.

De thermometer

Gebruik je in principe alleen als je met de hand water op je koffie opschenkt om te kijken of de temperatuur goed is op het moment dat je begint met schenken. Bij machines gebruik je hem eigenlijk niet. I.v.m. die zijn afgesteld om water op een bepaalde temperatuur te geven. Natuurlijk kun je dat meten als je vermoed als dat niet meer klopt. Maar bij de meeste machines kun je het dan zelf niet aanpassen.

Conclusie

Een weegschaal en timer zijn echt van belang om een goede kop koffie te zetten.
Aangezien ze je helpen om iedere keer de zelfde hoeveelheid koffie te gebruiken en inzicht geven of de doorlooptijd van je koffie het zelfde is. Mocht de doorlooptijd niet het zelfde zijn dan weet je dat en kun je er iets aan gaan doen…

Geniet van je koffie,

Ronny

Gerelateerde blogs

Doe maar een bakkie

7 Hergebruik tips voor koffiedik

Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering!

Race koffie

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}