Over Ronny - Koffie Maestro

Over Ronny


Update november 2020

Door de crisis heb ik moeten besluiten om te stoppen als freelance barista en richt ik mij op andere werkzaamheden met natuurlijk een goede kop koffie om van te genieten.
Hierdoor is de website vereenvoudigd omdat de overige diensten zijn komen te vervallen. De blog blijft voorlopig online aangezien ik zie dat er nog leuk wat mensen de blogs lezen.


Mijn missie is

Om zoveel mogelijk mensen te laten inzien dat goede koffie zetten echt eenvoudig is en hun wegwijs maken in de complexe wereld van koffie. Zodat we met z’n allen meer kunnen genieten van een goede kop koffie.

Het gezicht achter Koffie Maestro is Ronny Heeg

ik ben een jonge man die voor een deel van zijn jeugd is opgegroeid in een herberg. Toen ik 6 jaar oud was kocht mijn vader een herberg om voor zich zelf te beginnen. Hierdoor heb ik iets andere jeugd gehad dan de meeste andere mensen, maar wel een hele leuke. Want er waren altijd mensen over de vloer die je wel wat aandacht gaven.

Oja zo af en toe moest ik mijn slaapkamer afstaan aan gasten want dan waren er meer kamers geboekt dan we hadden.

Ik heb mij in die 10 jaar dat wij daar gewoond,gewerkt en lol gemaakt hebben prima vermaakt. En zag ik een hele andere wereld dan de kinderen waar ik mee opgroeide. Misschien is dit ook wel de reden dat ik zo vroeg ben begonnen met koffie drinken. Was een jaar of 12. Want ja ik kon gewoon op een knop drukken en het kwam uit de machine.

Echter zwart daar moest ik eerst niks van hebben, lekker melk en veel suiker er in. Dit heb ik echter wel vrij snel afgebouwd. Toen mijn vader de herberg verkocht was ik 16 en ben ik begonnen als afwasser in een eetcafé.
Daar werkte ik mij spoedig op naar een functie achter de bar en toen natuurlijk als bedieningsmedewerker. Achter de bar daar kwam ik voor het eerst een espresso machine tegen en leerden zij mij daar mee werken.

Als ik daar nu op terug kijk is er in 15 jaar veel veranderd qua techniek en werkwijze. Als studie richting had ik de middelbare hotelschool gekozen voor ondernemer/manager. Dit omdat ik eigenlijk niet wist wat ik wou worden en met die opleiding alle kanten op kon. Die opleiding heb ik in 2005 afgerond en als besluit daarop had ik gekozen om een jaar te gaan backpacken in Australië. Een lang verhaal kort ik kwam 2 jaar later thuis omdat het mij zo goed beviel daar en op de terug weg nog wat landen in Azie heb aangedaan.

Terug in Nederland had ik al snel weer de reiskriebels (lees 3 maanden) en ben ik op zoek gegaan naar werk in het buitenland. Dit vond ik op Mallorca in een restaurant als bedieningsmedewerker. Dit beviel zo goed dat ik aan het einde seizoen vroeg of ik terug mocht komen het jaar er op en dat was prima. Zo kon ik lekker de winter gaan backpacken in Zuid Afrika, Botswana en Namibië en mij geen zorgen hoeven maken over werk als ik terug kwam.

Uit eindelijk heb ik daar 5 jaar gewerkt met veel plezier en de luxe dat ik 5 maanden vakantie had om te doen wat ik wou. Dat was backpacken en landen verkennen. dit heb ik met veel plezier gedaan. Maar toen had ik zo iets van mm ik wil ook nog een leuke carrière maken en dat besloot mij om terug te komen naar Nederland.

Want als je in het buitenland werkt en reist hou je geen tijd over om opleidingen of trainingen te volgen. Dat was wat ik nou juist wel weer wou, want in 2009 zag ik op mallorca een melk opschuim demonstratie en dat was voor mij een echte eye opener. Ik besloot dat ik meer over koffie wou leren en dat heeft nog even geduurd. In 2013 heb ik mijn eerste cursus gevolgd en toen was ik verslaafd, ik wilde meer leren over koffie.

Daarom ben ik dan ook in september dat jaar begonnen aan de opleiding master barista en dat heeft mij veel meer over koffie geleerd dan ik had verwacht. Maar wat nu te doen met al die kennis!?

Wel ik besloot dat ik die kennis verder wou delen. Maar hoe wist ik in het begin nog niet helemaal. Ondertussen won ik in 2014 ook nog eens de barista challenge van de hotel keten waar ik toen voor werkte. Maar mijn baan daar als bedieningsmedewerker ruilde ik al snel in voor een baan als barista om zo nog meer bezig te kunnen zijn met passie koffie.

Nu 2016 heb ik besloten om mijn plan dat al een aantal jaren in een stoffige la ligt echt eens te gaan uitwerken.Oftewel mijn kennis gaan delen door mijn website, workshops en koffie zetten op locatie.

Daarnaast blijf ik door leren want in de koffiewereld ben je nooit uitgeleerd.