Reinig jij je koffiemachine regelmatig? - Koffie Maestro
 • Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Reinig jij je koffiemachine regelmatig?

december 24, 2017

Reinig jij je koffiemachine regelmatig?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een koffiemachine thuis staan tegenwoordig. Helaas zijn het machines die zich zelf nog niet reinigen. Dat mag jij als trotse eigenaar zelf doen.

Reinigen

Het reinigen van je machine is niks anders dan hem gewoon schoonmaken. Dit doe je in eerste instantie om de machine schoon te houden maar ook om te zorgen dat je koffie goed blijft smaken. Wat voor koffie machine je ook hebt je zult hem af en toe moeten schoonmaken.

Regelmatig reinigen

Het reinigen van je machine hoor je regelmatig te doen om te zorgen dat die optimaal blijft functioneren en goeie koffie zet. Heb je een volautomaat koffiemachine dan zal de machine van zelf aangeven als je iets moet reinigen. Bij een espressomachine is dit niet zo en zul je het dus zelf consequent moeten doen.

Volautomaat koffiemachine reinigen

Zo als ik net al aangaf geeft een volautomaat koffiemachine aan wanneer je iets moet reinigen. Dus je kunt het niet vergeten! Want als je het negeert dan zal die gewoon geen koffie meer zetten. Het voordeel van een volautomaat koffiemachine is dat er een reinigingsprogramma in zit wat je kunt activeren.
Na dat het programma er op zit zijn er natuurlijk nog wel wat onderdelen die je handmatig zult moeten schoonmaken. Hoe vaak je een volautomaat koffiemachine moet reinigen ligt aan hoe veel koffie je zet. Zet je veel koffie dan zul je vaker moeten schoonmaken, maar dit geld voor elke machine.

Espressomachine reinigen

Zo als ik al aangaf geeft een espressomachine niet aan wanneer je hem moet schoonmaken. Dus het komt er op neer dat je dit zelf regelmatig zult moeten doen om een lekkere espresso te kunnen blijven zetten.
Je kunt het reinigen van een espressomachine onderscheiden in de kleine reiniging en de grote reiniging. De kleine reiniging raad ik je aan 1 of 2 keer per week te doen. Dit ligt er een beetje aan hoeveel koffie je per week zet. De grote reiniging is voor thuis gebruik vaak 1 keer per maand voldoende.

De kleine reiniging bestaat uit de machine blindfilteren zonder reinigingsmiddel. Dit doe je zo’n 10 keer a 10 tellen. Daarna maak je het filterbakje even schoon. (koffie olie verwijderen)
De grote reiniging bestaat uit de machine blindfilteren met reinigingsmiddel. Dit doe je op de zelfde manier als het blindfilteren bij de kleine reiniging. Plus daarna nog eens 10 keer zonder reinigingsmiddel om zo de groepshoofd en leidingen schoon te spoelen.
Daarna zet je de filterdrager en het filterbakje voor 20 minuten in heet water met reinigingsmiddel om zo de koffie olie los te weken. Vervolgens afspoelen onder de kraan en met een zacht sponsje de koffie resten verwijderen.

Conclusie

Wat voor koffiemachine je ook hebt je zult hem moeten reinigen.
A) om de machine schoon te houden en zorgen dat die goed blijft werken.
B) om te zorgen dat je koffie goed blijft smaken.

Misschien vraag je nu af is een espressomachine meer werk qua reinigen dan een volautomaat. Ik denk het niet, het enige verschil is dat je bij een espressomachine alles handmatig moet doen.

 

Geniet van je koffie!

Ronny Heeg

Gerelateerde blogs

Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering!

Meten is weten ook bij koffie

Jij hoeft vast geen koffie

Lekker uit eten met een heerlijke kopje koffie na of niet!

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Beste Ronny,

  Ik vind 10 x 10 seconden best veel. Bedenk dat de pomp met 9 bar tegen het blindfilter drukt. Hoe langer dat duurt hoe slechter het voor de pomp is.
  Ik adviseer 10 x 3 seconden. En iedere dag reinigen zonder middel en 1 of 2 keer per week met reinigingsmiddel
  En vergeet de rubber ring niet goed schoon te maken.

  Misschien snel een keer een bakkie doen?

  Groet, Ron

  1. Hoi Ron,

   Hartelijk bedankt voor je reactie.

   Het is een mooie toevoeging aan mijn blog en laat dus zien dat er verschillende meningen zijn.
   Qua pomp ben ik het volledig met je eens. Over de rest wil ik nog wel eens een keer sparren.

   Dus ja dat wordt een bakkie koffie doen in het nieuwe jaar.

   Mvg Ronny

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}