Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering! - Koffie Maestro
 • Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering!

augustus 30, 2018

Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering!

In koffiewinkels kun je je ogen uitkijken naar mooie machines, filterkoffie benodigdheden en molens. Hoe duurder hoe meer snufjes er vaak in zitten plus de afwerking is natuurlijk optimaal. Maar is het echt nodig om zo’n groot bedrag uit te geven aan koffie?

Het antwoord daarop is: Nee absoluut niet, met een minimale uitgave kun je al een goede kop koffie zetten. Van belang is om te weten wat de beperkingen zijn van de spullen die je hebt gekocht en hoe je die eventueel kunt omzeilen.

Basis benodigdheden voor een goede kop filterkoffie

 • Water
 • Filterhouder
 • Papieren filters
 • Ketel
 • Weegschaal
 • Koffiemolen
 • Waterkoker
 • Thermometer
 • Kannetjes of mok
 • Koffie

Water

Is het belangrijkste onderdeel van je kopje koffie. Want de inhoud van je kopje koffie bestaat voor bijna 99% uit water. Met name de kalk in het water beïnvloed de smaak van je koffie. Gelukkig is al het water wat in Nederland uit de kraan komt redelijk geschikt om koffie mee te zetten.
Maar mocht je voor perfectie gaan dan is het handig om te weten dat voor de meeste koffies de ideale hardheid rond de 150 ppm ligt. Mocht je vinden dat het water bij jou uit de kraan toch te veel kalk bevat dan kun je het altijd eerst door een Britta waterfilterkan laten lopen.

Filterhouder

Dat is de houder waar je de papieren filterzakjes in doet. Koop je die in een speciaal zaak ja dan betaal je daar leuk voor. Maar er zijn ook goedkopere opties te vinden bij de kampeerwinkels en gewone huishoud winkels zoals de Blokker. De kwaliteit van deze filterdragers is natuurlijk wel iets minder dan die duurdere uit de speciaal zaak.
Want ze hebben in de regel minder ribbels en de gaatjes onderin zijn vaak wat kleiner dan bij de duurdere. Dit is trouwens vrij gemakkelijk te verhelpen als de houder van plastic is! Gewoon even uitboren die gaatjes, hierdoor loopt het water sneller door de gaatjes en dat komt ten goede van de uiteindelijke koffiesmaak. (Investering +/- €3,-)

Papieren filters

De mooie stevige van Melitta of huismerk van je supermarkt. Het verschil is de dikte van het papier, wat inhoud dat als je het huismerk koopt je iets voorzichtiger moet omgaan met je filterzakjes. Doe je dit niet dan heb je kans dat ze kapot gaan en dan heb je prut in je vers gezette koffie. Altijd eerst even spoelen met heet water zodat je de papier aroma’s kwijt raakt voordat je gaat koffie zetten.
Op die manier krijg je alleen die mooie koffiesmaak in je kop en geen papier aroma’s. (Investering +/- €1,-)

Ketel

Om het water gelijkmatig over de koffie te schenken is het handig om een ketel te hebben waar je goed mee kan schenken. Hiervoor kun je een koffie opschenkkan aanschaffen voor een paar tientjes of gewoon een rvc olie schenkkan van onder een tientje.
Heb je trouwens een goede waterkoker in huis waar mee je ook gecontroleerd het water gelijkmatig op kunt schenken dan hoef je hier helemaal niks aan uit te geven.

Weegschaal

Deze heb je vast wel in huis! En ja een gewone keukenweegschaal is prima. Van belang is dat die per gram weegt en doet die het op een honderdste gram dan is dat alleen maar beter. Wat wel fijn is als je een nieuwe wilt (of moet) aanschaffen (+/- €10,-) dat die niet na een paar seconden uitgaat! Want het is super irritant als je tijdens het zetproces in één keer naar een scherm kijkt wat uit is waardoor jij niet meer weet hoeveel water je nog bij de koffie moet schenken.

Koffiemolen

Volgens iedere echte barista of koffieliefhebber is de koffiemolen het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Schaf alsjeblieft niet één aan met van die mesjes die je ook in de staafmixer ziet. Want hier kun je de bonen echt niet gelijkmatig mee malen en is ook de maalfijnheid erg lastig te bepalen. Je wilt juist de maalfijnheid gemakkelijk kunnen aanpassen om zo de mooie smaken uit je koffie te halen. Je vind op marktplaats soms al voor €10,- van die antieke houten molens met een opvang bakje. Wil je toch liever een nieuwe dan moet je je budget even verdubbelen, de goedkoopste zijn zo’n €20,-. Handmolens zijn prima, maar persoonlijk ga ik toch voor een elektrische want iedere keer handmatig malen voor een kopje koffie vind ik leuk voor op vakantie maar niet thuis. Elektrische molens zijn er al vanaf €50,- voor filterkoffie.

Waterkoker

De simpelste is voldoende! Ja je kunt natuurlijk zo’n dure aanschaffen waar je de temperatuur kunt instellen, maar dat is echt niet nodig. Zodra het water heeft gekookt even laten afkoelen tot 92 a 90 graden. Dit meet je het simpels met een goedkope thermometer die je voor pak hem beet €2,- aanschaft.

Kannetje of mok

Als je de koffie zet zul je het ergens in moeten opvangen. Daarvoor gebruik je een kannetje of als maar één kopje zet kun jet het ook direct in je koffiemok of kopje opvangen. Hier hoef je echt niks voor aan te schaffen! Want je hebt vast wel iets in je keukenkastjes staan wat hier voor geschikt is.

Koffie

Zo als je ziet hoef je dus echt niet veel geld uit te geven voor een degelijke filterkoffie set waar je een prima kop filter koffie mee kunt zetten. Als we eenvoudig de bedragen bij elkaar optellen dan heb je voor €36,- al alles in huis wat je nodig hebt. Ga je voor een elektrische molen dan heb je voor €66,- al alles in huis. Bij de berekeningen ben ik er vanuit gegaan dat je al een waterkoker in huis hebt.

Welke koffie moet ik nu kiezen?
Ja ik hoor het je denken of je denkt nu misschien wel wat is de lekkerste koffie!
Dat is iets wat ik of iemand anders onmogelijk voor jou kan bepalen. Want dit ligt aan je persoonlijke smaak. Bespaar in ieder geval niet op je bonen want dat gaat echt ten kosten van de smaak. Ga voor vers gebrande bonen en wil je echt experimenteren ga dan voor een singel origin koffie. Wil je het iets saver spelen ga dan voor een blend.

Wil je meer weten over een singel origin koffie lees dan even dit blog.

Kijk voor het huidige koffie aanbod van Koffie Maestro even in de Webwinkel.

Geniet van je koffie,

Ronny

Gerelateerde blogs

Doe maar een bakkie

7 Hergebruik tips voor koffiedik

Meten is weten ook bij koffie

Race koffie

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}