watertemperatuur heeft invloed op je koffiesmaak - Koffie Maestro
  • Home
  • |
  • Blog
  • |
  • watertemperatuur heeft invloed op je koffiesmaak

april 27, 2016

watertemperatuur heeft invloed op je koffiesmaak

Als je koffie drinkt dan heb je vast wel eens vernomen dat je koffie iets anders smaakt als die koud is. Dit komt door smaken die wij kunnen proeven en wanneer die het beste waarneembaar zijn. Maar ook de watertemperatuur die je gebruikt tijdens het zetten van je koffie heeft invloed op de koffie smaak.

Hoe komt het dat de watertemperatuur zo’n verschil kan maken qua smaak tijdens het zet proces.
Wel dat heeft er mee te maken welke smaakstofjes er aan de gemalen koffie wordt onttrokken. De meeste koffie apparaten gebruiken tijdens de zettijd water van tussen de 92 en 96 graden. Op die temperatuur onttrek je de meeste stofjes aan de koffie.
Gebruik je kokend water dan zal de koffie verbranden en zul je dus extra bitters in je koffie proeven. Dit komt enerzijds door het verbranden van de koffie en aan de andere kant doordat de stofjes bitter makkelijker oplossen door heel heet water. Dus ook de bitters die al in de koffie zitten worden opgelost/ onttrokken aan je koffie.

Natuurlijk willen we geen bittere koffie, maar een lekkere kop koffie.
Daarom zijn koffie apparaten afgesteld om water te gebruiken van 92 a 96 graden.
Maar mocht jij met de hand koffie zetten ook wel slowkoffie genoemd in barista taal. Dan is het van belang dat je je water kookt en daarna dus even laat afkoelen.
Als je waterkoker heeft gekookt wacht dan in ieder geval even tot dat alle bellen zijn verdwenen want dan is je water zo rond de 98 graden. Wat ik zelf doe is het dan nog even overschenken in een metalen melkkan, want hierdoor koelt het water nog eens en zo’n 6 graden af.
En zit je dus op de juiste watertemperatuur om je koffie te zetten, tijdens het opschenken van je water koelt het nog iets verder af maar dat is niet erg.

Koffie zetten met kouder water kan dat?
Ja je kunt koffie ook met water zetten wat kouder is dan 92 graden. Er zijn hele mooie koffies te krijgen die juist beter tot hun recht komen als je ze met iets kouder water zet. Doordat je ze met iets kouder water zet onttrek je bepaalde stofjes niet uit de koffie en dit komt de smaak van die koffies ten goede. Vooral de stofjes die voor bitters in je koffie zorgen blijven dan achter.

Water temperatuur VS opgeloste stofjes.
Kokend water: alle stofjes worden opgelost, bitters overheersen de koffie want die smaak drukt
de rest weg.
92-96 graden water: Alle stofjes worden opgelost, smaak hoort in balans te zijn.
86-89 graden water: De bittere stofjes blijven in de koffie achter omdat die alleen oplossen in warmer water, de stofjes die wel oplossen zijn de fruitige stofjes in de volksmond ook wel zuur genoemd.
Water kouder dan 86 graden: Ja dat kan rustig alleen hoe kouder het water hoe minder stofjes je onttrekt.

Koffie drinken.
Nu heb je je koffie gezet en in je kopje geschonken en kijk eens wat je proeft. (leuk om te doen meet eens de temperatuur) Laat vervolgens je koffie iets afkoelen en proef dan opnieuw!
smaakt die nu ook anders??
Het kan zijn dat je nu meer zoet proeft, dit zou kunnen kloppen want wij mensen kunnen pas zoetheid in koffie waarnemen met onze smaakpapillen als de koffie onder de 40 graden is.

Dit is waarom sommige mensen hun koffie koud drinken want de smaak veranderd en niet omdat ze het vergeten zijn dat ze nog koffie in hun kopje hebben.

Geniet van je kop koffie

Gerelateerde blogs

Thuis de beste filterkoffie zetten met een low budget aan investering!

Meten is weten ook bij koffie

Reinig jij je koffiemachine regelmatig?

Jij hoeft vast geen koffie

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}