Als je koffie drinkt dan heb je vast wel eens vernomen dat je koffie iets anders smaakt als die koud is. Dit komt door smaken die wij kunnen proeven en wanneer die het beste waarneembaar zijn. Maar ook de watertemperatuur die je gebruikt tijdens het zetten van je koffie heeft invloed op de koffie smaak.
Hoe komt het dat de watertemperatuur zo’n verschil kan maken qua smaak tijdens het zet proces.
Wel dat heeft er mee te maken welke smaakstofjes er aan de gemalen koffie wordt onttrokken. De meeste koffie apparaten gebruiken tijdens de zettijd water van tussen de 92 en 96 graden. Op die temperatuur onttrek je de meeste stofjes aan de koffie.
Gebruik je kokend water dan zal de koffie verbranden en zul je dus extra bitters in je koffie proeven. Dit komt enerzijds door het verbranden van de koffie en aan de andere kant doordat de stofjes bitter makkelijker oplossen door heel heet water. Dus ook de bitters die al in de koffie zitten worden opgelost/ onttrokken aan je koffie.
Als je waterkoker heeft gekookt wacht dan in ieder geval even tot dat alle bellen zijn verdwenen want dan is je water zo rond de 98 graden. Wat ik zelf doe is het dan nog even overschenken in een metalen melkkan, want hierdoor koelt het water nog eens en zo’n 6 graden af.
En zit je dus op de juiste watertemperatuur om je koffie te zetten, tijdens het opschenken van je water koelt het nog iets verder af maar dat is niet erg.
Koffie zetten met kouder water kan dat?
Water temperatuur VS opgeloste stofjes.
de rest weg.
Koffie drinken.
smaakt die nu ook anders??
Dit is waarom sommige mensen hun koffie koud drinken want de smaak veranderd en niet omdat ze het vergeten zijn dat ze nog koffie in hun kopje hebben.
Geniet van je kop koffie
de lekkerste koffie drink je thuis